Lednové hygge

hygge_cover

Je tu leden, dny jsou krátké, večery dlouhé a ty vybízí pro chvíle strávené s knížkou v ruce, které jste našli pod stromečkem, zabaleni v měkké dece, k tomu čaj a neodmyslitelné plápolající svíčky. Přesně tak může vypadat vaše zima. I když nás v Praze sníh jen cukruje, naše večery mohou být plné pohodové a hřejivé atmosféry. Prostě hygge!

Ta chvíle je teď

„Hygge“ je dánské a norské slovo a vyjadřuje pohodový přístup k životu, potěšení a tepla v jednoduchých, uklidňujících věcech, jako je útulná atmosféra nebo pocit přátelství. Najít něco výjimečného v každém momentu, vytvořit si příjemnou atmosféru i v obyčejných dnech a užívat si každou chvíli naplno tady a teď.

Spoustu věcí necháváme na později, ale čas nelze vrátit, a tak si nepřestávejme užívat času způsobem jakým chceme. Pojďme vnést krásu do našeho každodenního života! Usmívejme se na ty věci v životě, které jsou balzámem na naše srdce a zkusme vyloučit slovo „později“.

Přestavte si, že dorazíte domů, jste unaveni, a tak se uvelebíte na pohovku a sáhnete pro noviny nebo rozečtenou knihu. Vytvořte si tu správnou atmosféru a zapalte svoji oblíbenou svíčku, rozsviťte si lampu a  nalije si skleničku vína nebo si dopřeje šálek dobrého bylinkového čaje. Okamžite se obyčejné čtení zmení v nevšední zážitek s hřejivou atmosférou.

A večeře? Tu mohou uvařit děti nebo manžel. Navíc si užijte čas strávený spolu. I to je hygge – rovnost (vycházejte si se všemi vstříc), soulad (nesoutěžíme), pospolitost (vytváříjem vztahy a příběhy), útočiště (rodina jako přístav bezpečí), vděčnost (radujte se z maličkostí, tady a teď).

Skandinávská pohoda

Příroda je útěchou pro všechny životní situace a funguje i jako digitální detox. Vnímejte daný okamžik, zaposlouchejte se do zvuků lesa. Rozhodně se nenechte odradit počasím, stačí jen správné oblečení.

Při dostatečném pohybu si pak bez překážek a výčitek můžeme dovolit potěšení v podobě kávy, čokolády a něčeho sladkého. Jsem zastáncem názoru, že procházka je lepší než posilovna

Hygge je hlavně životní styl, ale neodmyslitelně k němu patří i interiérové prvky. Mezi nejrozšířenější patří  svíčky všeho druhu a rozhodně platí, že čím více světýlek, tím více hygge. Dopřejte svému domovu zcela jedinečnou atmosféru.

Podobně je to s dekorací v podobě přikrývek a polštářků. Mějte po ruce deku a spoustu polštářů nejen v ložnici, ale i v obývacím pokoji. Stěny vašeho interiéru si vyzdobte našimi nadčasovými plakáty ve skandinávském stylu.

Nezapomeňte, že hygge je o přístupu k životu, a tak ho praktikujte dnes a denně, tady a teď. Později by mohlo být pozdě!

Alla

Zanechte komentář

Your email address will not be published.

Top